تغییراتی که استرس در شما ایجاد می کند چیست؟
استرس یکی از مواردی است که امروزه افراد به شدت با ان درگیر هستند و نا شنا بودن ان می توان این احساس را چند برابر بسیار نا خوشایند کند اما اگر از سیستم ان و تاثیرات ان و تغییراتی که ایجاد می کند اگاه باشید بهتر می توانید ان را کنترل کنید. دکتر روانشناس به تغییرات انواع سیستم در شما اشاره می کند.
سیستم جسمانی
طبق مطالعات مرکز مشاوره تهران سیستم پاسخ جسمانی همه ی تغییراتی را شامل می شود وقتی که استرس دارید در بدنتان رخ می دهد. برخی از این تغییرات وقتی نا آشنا هستند ممکن است عجیب و غریب به نظر برسند ولی همه ی ان ها طبیعی و مهم و در کوتاه مدت ضرری ندارند اما اگر استرس بری مدت طولانی باقی بماند سیستم ایمنی اسیب خواهد دید و امکان ابتلا به برخی بیماری ها در شما بیشتر خواهد شد.
زمانی که شما یک تهدید را ادراک می کنید مغزتان پیام هایی به یک قسمت از اعصابتان به نام سیستم عصبی خودکار می فرستد و این سیستم دو شاخه دارد که شامل سیستم سمپاتیک و پاراسمپاتیک می باشد و بدن را برای عمل اماده می سازد و بعدا بدن سیستم عصبی پارا سمپاتیک را به حالت طبیعی بر می گرداند.
فعال شدن سیستم عصبی سمپاتیک باعث می شود ضربان قلب تند تر شود و خونتان سریع تر جریان یابد و از طریق انقباض رگ های خونی خون را از جاهایی که نیاز نیست مثل پوست انگشتان دست و پا هدایت می کند و به سمت جاهایی که بیشتر مورد نیاز است مثل عضلات بازو و پا می برد.
و به همین دلیل زمانی که در استرس هستید رنگ پریده به نظر می رسید و انگشتان دست و پایتان گز گز می کند یا بی حس می شوند ضربان قلب سریع و تنفس بالا به شما کمک می کند که اکسیژن بیشتری برای بدنتان ایجاد کنید با این که برای اقدام سریع مهم است می تواند باعث شود که شما احساس کنید دارید خفه می شوید و ممکن است درد در قفسه سینه حس کنید و با احساس گیجی و سرگیجه داشته باشید.
مشاور خانواده خوب خبر می دهد که در مجموع استرس به حجم بزرگی از بدنتان تغییر می گذارد و انرژی زیادی از شما می گیرد و به همین دلیل در پایان روز یک احساس فرسودگی خواهید داشت اما سیستم عصبی سمپاتیک نمی تواند برای همیشه بر انگیخته باقی بماند و بدن برای جلوگیری از این اتفاق دو محافظ دارد اول این که مواد شیمیایی دیگری در بدن سرانجام ادرنالین و نور ادرنالین را از بین می برند و یا سیستم عصبی پاراسمپاتیک یک حفاظت کننده ی درون ساخته است و برای دوباره برقرار کردن احساس ارمیدگی دست به کار می شود اگر استرس طول بکشد باعث ایجاد اسیب هایی خواهد شد.
سیستم روانی:
بدن شما وقتی با چالشی رو به رو می شود برای مواجهه با ان تنها نیست و ذهن نیز وارد عمل می شود وقتی تحت استرس هستید محیط را شناسایی می کنید و و به دنبال نشانه هایی برای تهدید هستید اگر خطر وجود داشته باشد به سرعت به ان پی خواهید برد و از طرفی دیگر به اسانی احساس حواس پرتی خواهید داشت و نمی توانید متمرکز شوید.
طبق نظر مشاور خانواده خوب در واقع شما افکار اضطراب اور زیادی دارید و نگران هستید و این نگرانی یکی از ویژگی های اصلی افراد دارای استرس است.
و کمی نگرانی در هر فردی عادی است و بسیاری از ما در بسیاری از چیزهای مشابه با استرس رو به رو می شویم ولی افرادی که دایما استرس دارند و در متوقف کردن ان مشکل دارند خطرناک است. نگرانی در برخی مواقع لازم است و در حد طبیعی باعث می شود که ما کارهایمان را به موقع انجام دهیم اما اگر نگرانی بیش از حد باشد توان ما را در درست انجام دادن کارهایمان با شکست مواجه خواهد کرد.
سیستم رفتاری:
استرس در برخی شیوه های رفتاری ما تاثیر می کذارد مثلا ممکن است با اوقات تلخی عمل کنید و یا از موقعیت هایی که احساس می کنید استرس بر انگیز باشد دوری کنید بسیاری از افراد هستند که زمانی که استرس دارند بسیار عصبی می شوند و احتمالا با عادت های عصبی خودتان اشنا هستید مانند قدم زدن ، سیگار کشیدن ، ناخن جویدن و غیره و عادتتان هر چه که باشد به احتمال زیاد متوجه می شوید عادت عصبی شما بیشتر می شود و بیشتر این راه ها روشی هستند برای ازاد شدن انرژی که از اماده شدن جسمانی و روانی برای عمل فراهم شده اند.
اما رفتارهای دیگری برای حفاظت از شما وجود دارند مانند فرار کردن و یا اجتناب کردن و این رفتار ها بی ضرر هستند اما اگر به صورت افراطی باشند و به تدریج مانع از ان شوند که از زندگی بپلذت ببرید مهم است که وقتی اجتناب شما بیشتر می شود فرصت های مهم زندگی تان را از دست بدهید و این باعث شود که استرستان بیشتر شود.
از این رو حتما در صورتی که نگرانی هایتان شما را ازار می دهد و اجازه نمی دهند که خواب راحتی داشته باشید و عملکرد مناسبی داشته باشید حتما نسبت به درمان اقدام کنید و ان را نادیده نگیرید زیرا که همانطور که گفتیم این فرایند استرس انرژی زیادی را می گیرد و شما را از رسیدن به بسیاری از موقعیت ها منع می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز مشاوره در ارتباط باشید.
No comment