کودکان بسیار حساس میتوانند تجربیات خود در جهان را عمیقتر از سایر کودکان پردازش کنند و به آنها واکنش نشان دهند. آنها بچههای شگفتانگیزی هستند که تمایل دارند خشن، سرسخت، پیگیر و پرشور باشند. آنها فوقالعاده با بصیرت و همدل هستند. آنها همچنین مستعد چالشهای بیشتری در انطباق با انتظارات و محدودیتهای زندگی هستند.
این کودکان یکسری عادتهای مشترکی دارند که در این نوشته از مجله روانشناسی آرامش زندگی به آنها خواهیم پرداخت. پس اگر فکر میکنید فرزند شما هم از دستهی کودکان بسیار حساس هستند، با ما همراه باشید.
10 عادت کودکان بسیار حساس
1- افراط عاطفی دارند
کودکان بسیار حساس انگار طوری طراحی شدهاند که احساسات و تجربیات خود را در جهان عمیقتر از سایر کودکان احساس میکنند. والدین اغلب فرزندان بسیار حساس خود را بهعنوان سرخوش یا خشمگین توصیف میکنند.
آنها در افراط زندگی میکنند و جملات غیرمنطقی مانند: “من هرگز نمیتوانم در آغوش مامانم بنشینم” را بیان میکنند، در حالی که در واقع از هر ده بار این کودک 9 بار در آغوش مادر قرار میگیرد در حالی که خواهر یا برادرش در حاشیه قرار میگیرند.
2- واکنشهای شدیدتری به محرکهای حسی دارند
کودکانی که از نظر عاطفی بسیار حساس هستند، احتمالاً به ورودیهای حسی نیز حساستر هستند. آنها مناظر، صداها، طعمها، بوها و یا ساختارها را شدیدتر تجربه میکنند.
کودکان بسیار حساس ممکن است از رفتن به دستشویی عمومی اجتناب کنند به این دلیل که صدای فلاشتانک بلند است. و یا آنها ممکن است غذاهایی که طعم و بوی قوی دارند را رد کنند.
اگر شلوار گرمکن دلخواه و راحتشان در دسترس نباشد، ممکن است خیلی خشمگین و عصبانی شوند. آنها اغلب خود را با آنچه در حال رخ دادن در محیط اطراف است وفق میدهند و اگر موضوعات آنطور که انتظار دارند و حدس میزنند پیش نرود احساس ناراحتی میکنند.
به عنوان مثال دختر کوچکی که اصرار دارد که مادرش فقط موهایش را شانه کند و وقتی به مویش گیره نیز میزند بسیار ناراحت میشود. آنها احساس میکنند با احساساتی که نمیتوانند به طور موثر مدیریت کنند بمباران شدهاند، که میتواند واکنشهای عاطفی آنها را تقویت کند.
3- کودکان بسیار حساس بیشتر در معرض اذیت شدن هستند
به دلیل حساسیت، کودکان بسیار حساس مستعد آن هستند تا استرس را سریعتر تجربه کنند. آنها تحت تأثیر احساسات بزرگ و واکنشهای بزرگ خود نسبت به ورودیهای حسی قرار میگیرند که به طور طبیعی منجر به فروپاشیهای مکرر و شدیدتر میشود.
4- این کودکان به شدت با همه چیز هماهنگ هستند
کودکان بسیار حساس “پردازشگر” هستند. مغز آنها هرگز خاموش نمیشود. آنها به شدت روی همه چیز تمرکز کرده و تجزیه و تحلیل میکنند. همانطور که یکی از والدین توضیح میدهد: “ساشا در لحظه اول متوجه میشود که لحن بین من و میچل (شوهرم) تغییر میکند و سعی میکند مداخله کند. او بین ما قرار میگیرد و دستور می دهد: ماجرا را همین الان بس کن! دیگر حرفی نیست! بابا باید مامان رو ببوسید.»”
مثل اینکه فیلتر داخلی ندارند. این باعث میشود که آنها بسیار با بصیرت و همدل باشند. اما این بدان معناست که آنها راحتتر غرق میشوند، زیرا بیش از توانایی خود جذب میکنند.
مطالب پر بازدید دیگر:
5- نیاز شدیدتری به کنترل دارند و می توانند سفت و سخت و غیر قابل انعطاف باشند
بچه های بسیار حساس به جهت تلاش برای به دست آوردن کنترل دنیایی که ممکن است طاقت فرسا باشد، ایدهها و انتظارات ثابتی در مورد اینکه چگونه باید زندگی روزمره قابل کنترلتر شود، ارائه میدهند.
تعیین اینکه مردم کجا بنشینند، موهایشان را چگونه مرتب کنند، چه لباسی بپوشند و چه نپوشند، یا اینکه ظرف غذاشان چه رنگی باشد، – خواستههای به ظاهر غیرمنطقی – همه مکانیسمهای مقابلهای که کودکان بسیار حساس برای کنترل محیطی که در غیر این صورت احساس میشود خارج از کنترل است، استفاده میکنند. هر چه بچهها در درون خود بیشتر از کنترل خارج شوند، بر بیرون کنترل بیشتری میکنند.
6- کودکان بسیار حساس در موقعیتهای جدید بیشتر ترسو و محتاط هستند
وقتی بچههای بسیار حساس وارد موقعیت جدیدی میشوند – کلاس درس، جشن تولد یا کلاس شنا – چرخدندههای ذهنشان شروع به چرخش و کنجکاوی میکنند: اینجا کجاست؟ اینجا چه خواهد شد؟ این مردم چه کسانی هستند؟ چه انتظاری میتوانم از آنها داشته باشم؟ آیا آنها من را دوست خواهند داشت؟ آیا من در امان خواهم بود؟ آیا من در هر چیزی که از من در اینجا انتظار می رود خوب خواهم بود؟
این تجزیه و تحلیل مداوم از محیط باعث میشود کودکان خیلی حساس، بسیار باهوش و با بینش باشند. اما از سوی دیگر همچنین میتواند طاقتفرسا باشد و آنها را مستعد اضطراب به خصوص در موقعیتهای جدید کند.
برای مقابله، آنها به شدت به منطقه راحتی خود میچسبند، به این معنی که اغلب در برابر هر چیز جدیدی مقاومت میکنند. جدا شدن از والدینشان سختتر است. زمانی که آنها پیش دبستانی را شروع میکنند، سازگاری آنها بیشتر طول میکشد. آنها از رفتن به فوتبال یا شنا خودداری میکنند، حتی زمانی که عاشق این فعالیتها هستند.
7- آنها زودتر ناامید میشوند
کودکان بسیار حساس معمولاً در هنگام مواجهه با یک کار چالش برانگیز، پریشانی بیشتری را تجربه میکنند و راحتتر تسلیم میشوند. ناراحتی طبیعی که همه ما تجربه میکنیم، وقتی در فضایی که در آن کار میکنیم اما هنوز مهارت جدیدی را بدست نیاوردهایم، برای آنها غیرقابل تحمل است.
8- آنها مستعد کمال گرایی هستند و باخت بسیار سختی دارند
کودکان بسیار حساس تمایل به کمالگرا بودن دارند. وقتی نمیتوانند کاری را دقیقاً همانطور که مغزشان به آنها میگوید انجام دهند، آن را به عنوان “از دست دادن کنترل” تجربه میکنند که بسیار ناراحت کننده است و تحمل آن وضعیت برایشان سخت است.
آنها همچنین راحتتر احساس شرم میکنند – احساس “شکست “. به همین دلیل است که “از دستدادن” برای بچههای خیلی حساس بسیار سخت است.
9- تحمل اصلاح شدن برای کودکان بسیار حساس سخت است
حتی دستورالعملهای به ظاهر ملایم بهعنوان کیفرخواستهای شخصی تلقی میشوند، نه بهعنوان راهنمایی مفیدی که ارائه میدهید.
خجالت آنها ممکن است منجر به خنده، منحرف کردن نگاه، عصبانی شدن یا فرار شود. اینها همه مکانیسمهای مقابلهای هستند که محافظت و رهایی از سیل احساسات دشوار را فراهم میکنند.
10- خجالتی تر هستند
هنگامی که توجهی به آنها جلب میشود، بسیار ناراحت میشوند، حتی زمانی که والدین یا سایر بزرگسالان از آنها تعریف میکنند. آنها نسبت به احساس موشکافی یا ارزیابی حساس هستند. به همین دلیل است که آنها به خصوص با تمجید ناراحت هستند – هر چقدر هم که ممکن است غیرقابل تصور به نظر برسد. آنها میدانند که این بدان معنی است که مورد ارزیابی قرار میگیرند و احساس فشار میکنند و به آن واکنش نشان میدهند.
کودکان بسیار حساس تمایل دارند مسائل را شخصیتر ببینند. آنها همچنین تمایل به تفسیر نادرست از اعمال دیگران دارند. این کوکان میتوانند تعامل همسالان و خواهر و برادر را چالش برانگیز کنند.
البته، قرار نیست همه کودکان بسیار حساس همه این ویژگیها را داشته باشند و بسیاری از کودکانی که خیلی حساس نیستند نیز تا حدی با این چالشها دست و پنجه نرم میکنند.
کودکان بسیار حساس به دلیل حساسیتی که دارند بیشتر در معرض اضطراب و سایر چالشهای سلامت روان هستند. اگر رفتارهای فرزندتان در توانایی او برای برقراری روابط سالم با دیگران یا عملکرد مؤثر در خانه و مدرسه تداخل دارد، مهم است که از یک روانشناس خوب کمک بگیرید.
ترجمه شده از سایت سایکولوژیتودی
No comment